  
Sült túrógombóc 
Alíz konyhájában találtam ezt az érdekes túrógombóc receptet. Egy kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz zsemlével de nagyon finom lett, érdemes kipróbálni!  
  
Hozzávalók a gombóchoz: 
                        1/2 kg túró 
                        10 dkg cukor 
                        1 tojás 
                        3 zsömle 
                        1 cs. vaníliás cukor 
                        5-6 dkg mazsola 
                        1 citrom reszelt héja 
                        tej 
            Öntet: 
                        2-3 dl tejföl 
                        3 ek. cukor 
                        1 tojás 
                        1 cs. vaníliás cukor 
                         
            Tetejére: 
                        zsemlemorzsa 
                        vaj 
                        cukor 
  
3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek. (Erre nagyon megfelelő az aprítógép, ha nincs, le lehet reszelni, de zsemlemorzsát is használhatunk. A készen vett zsemlemorzsába mindenféle kenyeret beledarálnak, nem egészen olyan, mintha tényleg csak zsömléből készítenék.) Az áztatott zsömlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül egy tojást és morzsát is hozzáadom. Egy jénait jól kivajazok, nagy gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor keverékével és 200 °C-os sütőben megsütöm. 
Közben egy serpenyőben vajat, zsemlemorzsát és cukrot teszek, amit kevergetve megpirítok. A cukor közben egy kissé karamellizálódik és a morzsa finom, édes és ropogós lesz. Ezt rászórom a tetejére. 
Nekünk nagyon ízlett, a kihűlt maradék sem keményedett meg, finom puha volt, a megsült tojásos tejföl pedig krémes.  
Megjegyzés: ha csak friss zsömlénk van, tegyük a mikróba, a 3db-ot kb. 1 percre, mire kihűl már olyan lesz, minta legalább 3 napos lenne. 
Mi nem szeretjük a mazsolát, így nem tettem bele. 
  
  
  
  
  
 | 
Szia Andi!
Nem első és nem is utolsó isteni recept amit elkészítek. Férjem kedvence, enyém is, mert a hagyomás gombóc nekem macerás. Még idén minden vendégemnek elkészítettem, óriási sekerrel. Köszönet érte Neked és Alíznak is. :)